Το δομημένο περιβάλλον επηρεάζει την υγεία και την ευτυχία μας περισσότερο από ό,τι ξέρουμε – Η βρωμιά

5
Το δομημένο περιβάλλον επηρεάζει την υγεία και την ευτυχία μας περισσότερο από ό,τι ξέρουμε – Η βρωμιά
Βραβείο ASLA 2020 Urban Design Honor. Yongqing Fang Alleyways: An Urban Transformation. Guangzhou, Κίνα. Lah D+H Τοπίο και Αστικός Σχεδιασμός

Οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις είναι από τους λιγότερο ευτυχισμένους. Τα ποσοστά τους κατάθλιψης είναι 40 τοις εκατό υψηλότερα από άλλους πληθυσμούς. και τα ποσοστά άγχους τους είναι 20 τοις εκατό υψηλότερα. Γιατί; Επειδή το δομημένο περιβάλλον συνδέεται άμεσα με την ευτυχία και την ευημερία, και πολύ συχνά τα αστικά περιβάλλοντα αποτυγχάνουν να χαλαρώσουν τους ανθρώπους.

Σε μια συνεδρία στο Εικονικό συνέδριο της American Planning Association, Τζάστιν Χόλαντερ, καθηγητής αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Tufts, είπε ότι οι σχεδιαστές, οι αρχιτέκτονες τοπίου και οι αρχιτέκτονες έχουν την ευθύνη να σχεδιάσουν ένα δομημένο περιβάλλον που αυξάνει την ευημερία. Μέσα από τη συναρπαστική έρευνά του για τη γνωστική αρχιτεκτονική, ανακάλυψε ότι «είμαστε βαθιά επηρεασμένοι από το περιβάλλον μας» — ακόμη περισσότερο από ό,τι γνωρίζουμε.

«Έχουμε μια αυτόματη (μη συνειδητή) απόκριση σε σχήματα, σχέδια και χρώματα. Το μυαλό μας είναι σαν παγόβουνα – γνωρίζουμε μόνο λιγότερο από το 5 τοις εκατό των απαντήσεών μας στο περιβάλλον μας», είπε ο Hollander. Αυτά τα ευρήματα, τα οποία καλύπτονται με περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο του Γνωστική Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός για το πώς ανταποκρινόμαστε στο δομημένο περιβάλλονπου συνυπογράφουν με την Ann Sussman, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό και το σχεδιασμό των κοινοτήτων.

Ο Hollander υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι είναι είδη που αγκαλιάζουν τους τοίχους. Οι καλά καθορισμένοι διάδρομοι και οι δρόμοι ενθαρρύνουν το περπάτημά μας». (δείτε την εικόνα στην κορυφή)

Σε έμφυτο επίπεδο, οι άνθρωποι είναι επίσης «προγραμματισμένοι να αναζητούν πρόσωπα παντού». Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που πολλά παραδοσιακά ή παραδοσιακά κτίρια μοιάζουν σχεδόν με πρόσωπα, με κεντρική πόρτα και παράθυρα εκατέρωθεν.

Ένα κτίριο που μοιάζει με πρόσωπο / Ann Sussman, Πανεπιστήμιο Tufts

Οι άνθρωποι συνδέονται με αυτές τις μορφές γιατί μας βοηθούν να πούμε ιστορίες για κτίρια και μέρη. «Πηγαίνουμε σε μέρη λόγω ιστοριών που λέμε στον εαυτό μας. Μπορούμε να φανταστούμε ταυτότητες σε αυτά τα μέρη. Τα τουριστικά αξιοθέατα λένε πάντα μια ιστορία.”

Δεδομένου ότι η φύση είναι το αρχικό μας πλαίσιο, οι άνθρωποι έχουν επίσης μια έμφυτη βιοφιλία – μια βαθιά έλξη και συγγένεια προς τη φύση. «Είναι ένα τεχνούργημα της εξέλιξης».

Βραβείο ASLA 2020 Landmark. Millennium Park — Ένα τυχαίο αριστούργημα. Lurie Garden by Gustafson Guthrie Nichol / P. Psyzka and City of Chicago

Όπως καταλαβαίνουμε τώρα, οι άνθρωποι έλκονται από τοπία που παρέχουν ένα καταφύγιο, μια αίσθηση ασφάλειας και προοπτική, μια άποψη ολόκληρης της σκηνής, η οποία υποστηρίζει αυτή την αίσθηση ασφάλειας. Η αφήγηση είναι επίσης σημαντική στα τοπία, είτε είναι κήποι, πάρκα ή τοπία. Οι άνθρωποι έλκονται από τοπία που παρέχουν σαφείς αλληλουχίες.

Επαγγελματικό Βραβείο Αριστείας ASLA 2018. Brooklyn Bridge Park: A Twenty Year Transformation, Michael Van Valkenburgh Associates / Juliane Schaer

Στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο Hollander εξετάζει οι γνωστικές απαντήσεις των μαθητών σε μια ποικιλία εικόνων του δομημένου περιβάλλοντος. Μέσω του λογισμικού παρακολούθησης ματιών, «μπορούμε να δούμε το αόρατο – μπορούμε να δούμε τι βλέπει το μυαλό μας σε ασυνείδητο επίπεδο».

Στο εργαστήριό του, ο Hollander χρησιμοποιεί Το λογισμικό οπτικής προσοχής της 3M να χαρτογραφήσει τη διαδρομή που ακολουθούν τα μάτια των μαθητών σε μια εικόνα — όπου προσηλώνονται και βιώνουν μια ασυνείδητη απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα. Σε μια μελέτη 30 φοιτητών, ο Hollander διαπίστωσε ότι κοίταξαν γενικά την είσοδο και τα παράθυρα σε ένα παραδοσιακό κτίριο πρώτα, αγνοώντας τις κενές περιοχές. Και όταν έδειξε στους μαθητές τα ίχνη των ματιών μιας σύγχρονης γυάλινης βιβλιοθήκης, προσηλώθηκαν για λίγο στις άκρες, αλλά η ίδια η γυάλινη πρόσοψη φαινόταν απρόσωπη, σχεδόν αόρατη. Απλώς κοίταξαν τον ουρανό γιατί η εικόνα απλώς προκαλούσε υπερβολικό γνωστικό στρες. (Στην παρακάτω εικόνα, οι περιοχές με την υψηλότερη στερέωση είναι με κόκκινο χρώμα, ακολουθούμενες από πορτοκαλί, με το μπλε να δείχνει τη λιγότερη προσοχή).

Παρακολούθηση ματιών ενός παραδοσιακού κτιρίου και μιας γυάλινης βιβλιοθήκης / Justin Hollander και Ann Sussman, Πανεπιστήμιο Tufts

Ο Hollander είπε ότι το λογισμικό παρακολούθησης ματιών δείχνει ότι οι κοινότητες Νέου Αστικού τύπου, οι οποίες έχουν σπίτια πιο κοντά στο δρόμο. παραδοσιακή αρχιτεκτονική που μιμείται πρόσωπα. και τα πεζοδρόμια «ενθαρρύνουν το περπάτημα». Εάν ένας πεζός μπορεί να δει μια ακολουθία – ένα, δύο, τρία, τέσσερα σπίτια στη σειρά – είναι πιο πιθανό να θέλει να περπατήσει σε αυτήν τη σειρά. Το ξέρει αυτό γιατί έβλεπε τους μαθητές να κοιτάζουν ασυναίσθητα όλες τις προσόψεις κάτω από το δρόμο σε μια σειρά.

Αντίθετα, μια εικόνα μιας σειράς γκαράζ στάθμευσης, χωρίς καθαρές πόρτες ή παράθυρα, έκανε τους μαθητές να αναζητήσουν παράθυρα, να εγκαταλείψουν γρήγορα και να κοιτάξουν ξανά τον ουρανό. “Υπήρχε πολύ λιγότερη οπτική ένταση και είναι ένα λιγότερο βατό περιβάλλον.”

Σημαίες και στήλες καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή, κάτι που είναι γνωστό εδώ και χιλιετίες. Οι σημαίες προϋπήρχαν των μόνιμων οικισμών και οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν κίονες στην αρχιτεκτονική τους.

Γιατί έχει σημασία αυτό; Ο Hollander υποστηρίζει ότι τα περιβάλλοντα που είναι ευκολότερο να προσηλωθούν προκαλούν λιγότερο γνωστικό στρες.

Μέγκαν Όλιβερ, πολεοδόμος με έδρα τη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ και ιδρύτρια του Γεια σου Happy Designείπε ότι η έρευνα του Hollander και άλλων είναι κρίσιμη, επειδή υπάρχει μια «κρίση ψυχικής υγείας» στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στις αμερικανικές πόλεις.

Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται συνεχώς στο δομημένο περιβάλλον και με τη σειρά τους προσπαθούν να το διαμορφώσουν προκειμένου να μειώσουν τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων, όπως το λευκό γυαλί ή οι προσόψεις κτιρίων από σκυρόδεμα, τα πλήθη, ο θόρυβος και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες συνδυάζονται για να κάνουν τους ανθρώπους ανήσυχους, άρρωστους και δυστυχισμένους.

Αντίθετα, τα χαρούμενα μέρη έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την φιλοκοινωνική συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει επειδή «οι άνθρωποι χρειάζονται κοινωνικές συνδέσεις για να ευδοκιμήσουν». Τα χαρούμενα μέρη βοηθούν στη δημιουργία στρωμάτων κοινωνικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των «αδύναμων δεσμών», που είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντικά. «Οι αδύναμοι δεσμοί δημιουργούν την αίσθηση του ανήκειν και της ταυτότητας. Οικοδομούν εμπιστοσύνη, η οποία βοηθάει τις κοινότητες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις». Κοινότητες με υψηλότερους αδύναμους δεσμούς και εμπιστοσύνη καταπολέμησε καλύτερα την πανδημία COVID-19.

ASLA 2018 Professional General Design Honor Award. Walker Art Center Wurtele Upper Garden, Μινεάπολη, Μινεσότα. Μέσα | Έξω + HGA / Theodore Lee

Ο Όλιβερ υποστήριξε ότι οι κοινότητες με Η φιλοκοινωνική συμπεριφορά είναι επίσης πιο περιεκτική και συμμετοχική και ως εκ τούτου καλύτερα στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος για την κάλυψη των αναγκών τους. Το ήθος σε αυτές τις κοινότητες είναι «να αλλάξουμε τον εαυτό μας αλλάζοντας την πόλη». Αυτές οι κοινότητες διαμορφώνουν τους χώρους τους, δημιουργώντας κοινή ταυτότητα μέσω κήπων, δημόσιας τέχνης και άλλων βελτιώσεων που συμβάλλουν στη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων. Τότε τα χαρούμενα μέρη ξεπερνούν τα «μέρη που κατοικούμε και γίνονται προεκτάσεις του εαυτού μας». Αυτά τα μέρη μας επιτρέπουν να «δεθούμε με το περιβάλλον γύρω μας».

Μια σχετική συνομιλία, επίσης με τον Hollander, έγινε στο Εικονική συγκέντρωση του Congress for New Urbanism 2021. Σε ένα στρογγυλό τραπέζι του Zoom με ταχεία φωτιά, συνεχίστηκε η συζήτηση σχετικά με το τι κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους ή όχι στο δομημένο περιβάλλον.

Ο αρχιτέκτονας Don Ruggles, Διευθύνων Σύμβουλος της Ruggles Mabe Studio, υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι αναζητούν πάντα ασφαλείς χώρους. Σκεφτόμαστε την επιβίωση κάθε λεπτό της ημέρας. Όμως η ομορφιά είναι εξίσου σημαντική. Έχουμε μια διαισθητική ανταπόκριση — δημιουργεί μια αίσθηση ευχαρίστησης».

Το πρόβλημα, υποστηρίζει, είναι ότι «το ένστικτο επιβίωσής μας είναι περίπου πέντε έως επτά φορές ισχυρότερο από το ένστικτο της ευχαρίστησης», επομένως οτιδήποτε στο δομημένο περιβάλλον είναι στρεσογόνος παράγοντας κατακλύζει την ικανότητά μας να βιώνουμε την ομορφιά. Κάλεσε τους σχεδιαστές να επικεντρωθούν σε έργα που εμπλέκουν το παρασυμπαθητικό μας σύστημα που δημιουργούν βαθιά χαλάρωση, ώστε να μπορεί να βιωθεί η ευχαρίστηση.

Σύμφωνα με Νίκος Σαλιγκαρά, καθηγητής μαθηματικών, αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και θεωρίας πολυπλοκότητας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, οι αρχιτέκτονες σήμερα είναι παντρεμένοι με ένα στυλ που έχει τις ρίζες του στη Γερμανία του 1920 – το Bauhaus – που δημιουργεί ένα ανθυγιεινό δομημένο περιβάλλον. «Τρισεκατομμύρια δολάρια σπαταλώνται για τη δημιουργία στυλιστικά άσχετων γυάλινων κουτιών που είναι ουσιαστικά αόρατα στους ανθρώπους. Ολόκληρες πόλεις – συνοικίες, γειτονιές και στο κέντρο των πόλεων – έχουν γίνει αόρατες, λόγω της γεωμετρίας και των μαθηματικών των δομών που κατασκευάστηκαν». Δεδομένου ότι οι άνθρωποι στρεσάρονται γνωστικά από μοντερνιστικά ή σύγχρονα γυάλινα κτίρια, αυτά τα μέρη είναι «κοντά σε κακή πρακτική, με βάση τα ιατρικά στοιχεία».

Αντ ‘αυτού, ο Salingaros ζήτησε προνομιακές ανθρώπινες συνδέσεις μέσα από μέρη που μπορούν να περπατήσουν, με ποδήλατο. «Ξεκινήστε με τη σύνδεση δικτύου. Χωρίς γιγάντια μπλοκ. Δημιουργήστε οικεία δίκτυα που είναι άνετα για τον άνθρωπο». Επιπλέον, όλοι οι αστικοί χώροι θα πρέπει να είναι «συνέχεια αυτών των ανθρωποκεντρικών δικτύων. Χρησιμοποιήστε τις σωστές διαστάσεις, εφαρμόστε γλώσσες μοτίβων και κάντε τα όρια των κτιρίων και των χώρων διαπερατά».

Οι αστικοί σχεδιαστές, οι αρχιτέκτονες και οι αρχιτέκτονες τοπίου θα πρέπει να «εφαρμόζουν μαθηματικές συμμετρίες σε πολλαπλές κλίμακες. Η αστική, το τοπίο, η αρχιτεκτονική και η διακοσμητική κλίμακα θα πρέπει όλα να ευθυγραμμιστούν μέσω υποσυμμετριών» — διαφορετικά ολόκληρος ο σχεδιασμός θα αποτύχει. «Το μέτρο της επιτυχίας θα είναι η ροή των ανθρώπων».

Προειδοποίησε ιδιαίτερα τα σύγχρονα κτίρια που προσπαθούν σκόπιμα να είναι δυσαρμονικά – «αυτά τα μέρη παραβιάζουν σκόπιμα τους νόμους συμμετρίας», δημιουργώντας άγχος στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή.

Για Ανν Σάσμαν, ένας αρχιτέκτονας, συγγραφέας και ερευνητής, οι σχεδιαστές μπορούν να αναβαθμίσουν περιβάλλοντα που δημιουργούν άγχος και άγχος, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Επισήμανε ένα έργο στο Somerville της Μασαχουσέτης, όπου ο αρνητικός αντίκτυπος του κενού τσιμεντένιου τοίχου ενός γκαράζ στάθμευσης μετριάστηκε μέσω της δημόσιας τέχνης και του πράσινου. Οι μαθητές έδειξαν τον κενό τοίχο και, στη συνέχεια, μια εικόνα του επανασχεδιασμένου τοίχου ενώ φορούσαν οθόνες παρακολούθησης ματιών παρουσίασαν υψηλότερη οπτική καθήλωση στην τέχνη.

Αλλά στην περίπτωση ενός προαστίου με επίκεντρο το αυτοκίνητο, με έναν φαρδύ δρόμο με λίγα σπίτια κατά μήκος του, ακόμη και η προσθήκη πεζοδρομίων δεν θα μείωνε τον αντίκτυπο της εγγενούς αυτοκινητοκεντρικής φύσης του. «Καθώς οι άνθρωποι κοιτάζουν στο δρόμο, δεν μπορούν να προσηλωθούν στο πεζοδρόμιο και επομένως στην ασφάλεια. Υπάρχουν κάποια προάστια που χτίστηκαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 που απλά δεν θα είναι ποτέ προσβάσιμα με τα πόδια. Αυτά τα μέρη είναι πολύ ξένα για την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου μας».

Δυστυχώς, οι νέες εξελίξεις μπορεί να έχουν τα ίδια προβλήματα. Ο Sussman ρώτησε: «Γιατί η περιοχή του Seaport στη Νότια Βοστώνη είναι τόσο απεχθής; Είναι επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να εστιάσουν σε αυτό – δεν μπορούν να αγκυροβολήσουν την όρασή τους στα γυάλινα κτίρια, έτσι η προσήλωσή τους είναι αγκυρωμένη στον ουρανό».

Seaport District, Boston / Signature Boston

Bir cevap yazın