Κατανόηση της στέρησης ύπνου – Συμβούλιο καλύτερου ύπνου

2
Κατανόηση της στέρησης ύπνου – Συμβούλιο καλύτερου ύπνου

Όλοι έχουμε βιώσει στέρηση ύπνου. Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική μας ευεξία, αλλά τι συμβαίνει όταν αποτυγχάνουμε συνεχώς να έχουμε αρκετό ποιοτικό, επανορθωτικό ύπνο;

Μάθε περισσότερα για στέρηση ύπνουσυμπεριλαμβανομένων ορισμένων κοινών συμπτώματαο επιπτώσεις που έχει σχετικά με την ψυχική και σωματική υγεία και μερικές συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν ποιοτικό, αναζωογονητικό ύπνο.

Στέρηση ύπνου εμφανίζεται όταν κάποιος αποτυγχάνει να έχει αρκετό ποιοτικό, αποκαταστατικό ύπνο. Για να αποδώσουν τα μέγιστα, Τα περισσότερα άτομα χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου τη νύχτα. Ωστόσο, όπως πολλοί από εμάς γνωρίζουμε, διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ποιότητα του ύπνου, από επιλογές τρόπου ζωής μέχρι εργασιακό άγχος, ιατρικές παθήσεις και διαταραχές ύπνου—η λίστα συνεχίζεται!

Ηλικιωμένη γυναίκα, διπολική ή ψυχική υγεία για κατάθλιψη, ψυχολογία ή εναλλαγές διάθεσης.  Ώριμη γυναίκα, de.

Συμπτώματα στέρησης ύπνου

Μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, επομένως είναι σημαντικό να μπορείτε να το αναγνωρίσετε συμπτώματα στέρησης ύπνου και κατανοήστε πώς μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία σας. Δίνοντας προτεραιότητα στον ύπνο και λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση ανεπάρκεια ύπνουπροάγετε την υγεία και την ευεξία σας.

Εδώ είναι μερικά κοινά σημάδια στέρησης ύπνου:

  • Κόπωση και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και κακή μνήμη
  • Ευερεθιστότητα και εναλλαγές διάθεσης
  • Μειωμένο κίνητρο ή παραγωγικότητα
  • Αυξημένη όρεξη ή λαχτάρα
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Μειωμένη κρίση και λήψη αποφάσεων
  • Μειωμένη λίμπιντο και σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  • Ψευδαισθήσεις και γνωστικές διαταραχές (σε ακραίες περιπτώσεις)

ο Επιπτώσεις της στέρησης ύπνου για την Υγεία

Στέρηση ύπνου μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Διαταράσσοντας τη φυσική ορμονική ισορροπία του σώματος, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας, διάθεση, γνωστικές ικανότητες, ανοσοποιητικό σύστημα και γενική ευεξία. Μερικά από τα πιο κοινά υπάρχοντα περιλαμβάνω:

Φυσική υγεία

Αυξημένος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων: Χρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Ο ανεπαρκής ποιοτικός ύπνος μπορεί θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημααυξάνοντας την ευαισθησία σας σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Διαταραχή της κινητικής λειτουργίας: Ανεπάρκεια ύπνου βλάπτει τον συντονισμό, τον χρόνο αντίδρασης και τις κινητικές δεξιότητες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών.

Ορμονικές ανισορροπίες: Στέρηση ύπνου διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους και ορμονικές διαταραχές.

Ψυχική υγεία

Διαταραχές διάθεσης: Στέρηση ύπνου έχει σχέση με υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.

Γνωστική δυσλειτουργία: Η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τη γνωστική λειτουργίαπροκαλώντας προβλήματα με τη μνήμη, την προσοχή, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Μειωμένη συναισθηματική ευεξία: Στέρηση ύπνου μπορώ εντείνω αρνητικά συναισθήματα, μειώνουν το συναισθηματικό σθένος και εμποδίζουν τις κοινωνικές σχέσεις.

Αυξημένος κίνδυνος διαταραχών ψυχικής υγείας: Χρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί σε αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής, μεταξύ άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Έννοια προβλήματος αϋπνίας και προβλημάτων ύπνου.  Ξυπνητήρι, ποτήρι νερό, ωτοασπίδες και χάπια σε μπλε φόντο

Προώθηση του ξεκούραστου ύπνου

Ενσωμάτωση υγιεινών πρακτικών ύπνου στο δικό σας νυχτερινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμάσετε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας για ποιοτικό, αποκαταστατικό ύπνο.

Εφαρμόζοντας μερικά από αυτά υγιεινές συνήθειες ύπνου στη ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τις βάσεις για μια αποκαταστατική εμπειρία ύπνου και να αποκομίσετε τα οφέλη που φέρνει στην υγεία και την ευεξία σας.

Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα! Αυτό βοηθά στη ρύθμιση σας εσωτερικό ρολόι του σώματος και προάγουν τον καλύτερο ύπνο.

Δημιουργήστε ένα φιλικό περιβάλλον για τον ύπνο: Μετατρέψτε την κρεβατοκάμαρά σας σε όαση ύπνου. Βεβαιωθείτε ότι είναι ήρεμο, σκοτεινό, ήσυχο και σε δροσερή αλλά άνετη θερμοκρασία για να φτιάξετε τη διάθεση για ύπνο και να δώσετε σήμα στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ξεκούραση.

Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης: Χαλαρώστε πριν τον ύπνο με χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το ζεστό μπάνιο ή ο διαλογισμός για να προωθήσετε τη χαλάρωση.

Περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών: Το μπλε φως από τις οθόνες μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, δυσκολεύοντας το σώμα σας να χαλαρώσει και να χαλαρώσει. Αποφύγετε τη χρήση συσκευών εκπομπής μπλε φωτός για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οθόνες, χρησιμοποιήστε πορτοκαλί γυαλιά και ενεργοποιήστε τις συσκευές σας σε «νυχτερινή λειτουργία».

Αποφύγετε διεγερτικά και βαριά γεύματα πριν τον ύπνο: Καφεΐνη, νικοτίνη και ακόμη μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι χαλαρωτικό τσάι χαμομηλιού!

Τακτική σωματική δραστηριότητα: Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για τον ύπνο, αλλά είναι επίσης διεγερτικό, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε την έντονη άσκηση λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

συμπέρασμα

Η έλλειψη ξεκούρασης ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την ευεξία σας. Κατανόηση των συμπτωμάτων και επιπτώσεις της στέρησης ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα στην ποιότητα του ύπνου και τη γενική σας ευεξία.

Εξερευνήστε περισσότερους πόρους, συμβουλές και έρευνα που σχετίζονται με τον ύπνο στο bettersleep.org.

Bir cevap yazın