
Δεν συμβαίνει συχνά μια βασίλισσα και ένα ρομπότ να συνεργάζονται για να αποκαλύψουν ένα νέο έργο. Στην καρδιά της συνοικίας με τα κόκκινα φανάρια του Άμστερνταμ, η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας πάτησε ένα κουμπί που επέτρεψε σε ένα μικρό ρομπότ να κόψει την τελετουργική κορδέλα, ανοίγοντας την πρώτη 3D-τυπωμένη χάλυβα πεζογέφυρα στον κόσμο στην κυκλοφορία. Η νέα γέφυρα, η οποία εκτείνεται σε ένα ιστορικό κανάλι, θα είναι στη θέση της για δύο χρόνια ενώ η ιστορική γέφυρα ανακαινίζεται.
Η Queen Máxima, ντυμένη με μια κομψή απόχρωση του εθνικού πορτοκαλί χρώματος της Ολλανδίας, ήταν εκεί για να αναδείξει το νέο ολλανδικό σχέδιο και τεχνολογία. Η χάλυβα γέφυρα μήκους 40 ποδιών και 6 τόνων σχεδιάστηκε από τον Joris Laarman, έναν Ολλανδό αρχιτέκτονα, και την MX3D, μια τοπική εταιρεία ρομποτικής, σε συνεργασία με την Arup, την παγκόσμια εταιρεία μηχανικών.

Σύμφωνα με Οι θάλασσες, η «καμπυλωτή μορφή S και τα κιγκλιδώματα με διατρήσεις τύπου πλέγματος» της γέφυρας σχεδιάστηκαν με λογισμικό παραμετρικής μοντελοποίησης. Η μορφή της γέφυρας από χάλυβα κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης που ονομάζεται «κατασκευή προσθέτων σύρματος και τόξου», η οποία συνδυάζει τη ρομποτική με τη συγκόλληση, αναφέρθηκε AP News.
Σε ένα τοπικό εργοστάσιο, προσαρμοσμένα ρομπότ με βραχίονες που μπορούν να συγκολλήσουν σφυρηλατούσαν τη δομή, χτίζοντας σιγά-σιγά στρώματα μετά από στρώμα. Σε μια συνέντευξηείπε ο Laarman: «προσθέτοντας μικρές ποσότητες λιωμένου μετάλλου κάθε φορά, είμαστε σε θέση να εκτυπώνουμε γραμμές στον αέρα».

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι η προσέγγιση είναι υπερ-αποδοτική επειδή η φόρμα χρησιμοποιεί ελάχιστα υλικά. είπε ο συνιδρυτής της MX3D, Gijs van der Velden Οι θάλασσες ότι μια ρομποτική προσέγγιση επιτρέπει «σημαντική μείωση βάρους και μειωμένο αντίκτυπο για εξαρτήματα που κατασκευάζονται στις βιομηχανίες εργαλείων, πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατασκευών». Αλλά ένας άλλος αρχιτέκτονας υπολόγισε ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας στη γέφυρα περιλαμβάνει τουλάχιστον 27,7 τόνους ενσωματωμένου άνθρακα.

Το Ινστιτούτο Alan Turing και η Arup ενσωμάτωσαν ένα δίκτυο αισθητήρων που θα συλλέγουν δεδομένα για την απόδοσή του με τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και την κυκλοφορία πεζών και ποδηλάτων τα επόμενα δύο χρόνια. Ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου ελπίζουν να αναλύσουν τη ροή δεδομένων για να δημιουργήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικές δομές.
είπε ο Micha Mos, δημοτικός σύμβουλος στο Άμστερνταμ AP News η πόλη ελπίζει ότι η νέα γέφυρα θα αλλάξει την ατμόσφαιρα στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια του Άμστερνταμ. «Αυτό μπορεί να προσελκύσει ένα νέο είδος επισκέπτη, κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, κάτι που θα βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η γειτονιά».
Δείτε επίσης: Το 2019, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι κατασκεύασε την πρώτη 3D εκτυπωμένη τσιμεντένια γέφυρα στον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος τρισδιάστατος σχεδιαστής θα επιδιώξει να κατασκευάσει δομές από υλικά δέσμευσης άνθρακα.